Depresyon

Samsun Depresyon

Depresyon Nedir?

Kişi için geçmişi değersizlik, bugünü çaresizlik, geleceği ümitsizlik doludur. Uzun süreli mutsuzluk, değersizlik, çaresizlik ve tükenmişlik duyguları; uykuları, iştahı, yaşam kalitesini ve tüm yaşam belirtilerini olumsuz etkiler. İş, aile ve okul hayatını yani kısaca tüm ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Hiçbir şeyden zevk alamama, hayattan keyif alamama halidir depresyon. Malesef son yıllarda görülme sıklığı artmaktadır.

 

Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Depresyon zihinsel, duygusal ve davranışsal belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Depresyondaki kişi mutsuz, karamsar ve ümitsizdir. Günlük hayatın rutini kişiye zevk vermez. Kişide hüzün, keder ve yalnızlık duygusu hakimdir.  Bazen de kişi tüm duygularını yitirdiğini, içinin bomboş olduğunu hisseder.

Depresyon zihinsel faaliyetleri bozar. Kişide geçmişe dair anıları unutma, dikkat dağınıklığı, akıcı konuşmanın bozulması ve düşüncelerin karmaşıklaşması gibi belirtiler görülür. Kişi gündelik yaşantısında hatalar yapmaya başladıkça kendine güvenini kaybeder ve çekingen davranışları artar.

Depresyonun davranışlara etkisi ise, aşırı halsizlik ve isteksizlik şeklinde görülür. Günlük rutinler büyük bir yük olmaya, yeni sorumluluklar almak ise imkansız algılanmaya başlar. Yalnız kalmak güvenli ve sorunsuz algılanır. Kişi sosyal hayattan ve ilişkilerinden zamanla uzaklaşır, olumsuz duygular kişinin bakış açısına hakim olur. Cinsel isteksizlik başlar ve bunun sonucunda bozulan cinsel hayat nedeniyle ilişki problemleri ciddi sorunlara dönüşür.

Belirtileri özetleyecek olursak; üzgün ya da boşlukta hissetme hali, yüzde ağlamaklı bir ifade, hayata ilginin azalması ve hayattan zevk alamama, aşırı uyku ya da uykusuzluk, fark edilir şekilde kilo kaybı, aşırı ya da silik tepkiler, sürekli yorgunluk ve bitkinlik, değersizlik ve suçluluk duyguları, odaklanma problemleri ve azalan motivasyon, tekrarlanan ölüm düşünceleri depresyonun belirtileridir.

 

Depresyon Ne Değildir?

Depresyon  ‘geçici üzüntü ’ ile karıştırılabilmektedir. Kişi hayatın içinde kimi zaman kendini derinden üzgün, mutsuz ve dibe vurmuş hissedebilir, bu depresyonda olduğu anlamına gelmez. Bir kişiye depresyon hastası tanısı koyabilmek için bu kişinin belirli ölçütleri belirli bir süreç içerisinde karşılıyor olması gerekir ve ayrıca bu tanıyı koymak uzmanın işidir.

Eğer kişi depresyonda değilse ve kendini oldukça üzgün ve mutsuz hissediyorsa; geçmişi tek tek kontrol ederek buna sebep olan etmenleri bulmalı, problemini bu şekilde çözümlemeye çalışmalıdır. Kişi hangi olaydan sonra kendini mutsuz hissetmeye başlamıştır? Daha iyi hissetmek için neler yapabilir? Aşamadığı olayı yeniden değerlendirme fikrine nasıl bakar? İçinde olduğu üzüntü halinden tek başına çıkması mümkün müdür? Bu gibi sorulara olumlu cevap verilebiliyorsa, başarı mümkündür. Kişi işin içinden tek başına çıkamayacağını hissettiğinde ise uzman desteği almalıdır.

Eğer kişi herhangi bir tecrübe sonucu ya da uzun zamandır depresyon belirtilerinden birçoğunu yaşadığı kanısındaysa, daha fazla zaman kaybetmeden adım atmalıdır.

 

Depresyonun Nedenleri Nelerdir?

Hipotiroidi ya da pankreas kanseri gibi bazı rahatsızlıklar, mevsim geçişlerindeki duygusal uyumsuzluklar, önemli kayıplar, iş hayatı sorunları, zorlu yaşam koşulları, ilişki ve aile sorunları, hamilelik ve lohusalık sorunları, menopoz ve antropoz dönemi sorunları, ağır hastalıklar, okul ve sınav süreçlerine ait sorunlar depresyona sebep olabilir.

Depresyonun Sonuçları Nelerdir?

Tedavi edilmemiş bir depresyon; ilişkileri ve aile hayatının dengelerini bozar, iş hayatında başarısızlıklara sebep olur, fiziksel hastalıklara sebep olabilir, performans anksiyetesi oluşturur. Kişi yalnızlaşır, başarısızlıklar artar, üretim azalır, intihar riski, mutsuzluk ve umutsuzluk artar.

Depresyon bazı psikiyatrik hastalıklara eşlik edebilir ya da sebep olabilir. Depresyonun iç içe geçtiği sorunlara; panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, fobiler, cinsel isteksizlik, vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, yeme bozuklukları çiftlerde iletişim sorunları, ergenlik dönemi sorunları örnek verilebilir.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Depresyondaki kişilerde, beyindeki işleyiş bozukluğu sonucunda seratonin salınımı azalmıştır ve psikoterapi ile bu sorun çözülebilir. Peki nasıl?  Psikoterapi; farketmek, kabul etmek ve değiştirmek felsefesiyle çalışır. Okunduğu kadar kolay bir süreç değildir ancak kişi başaracağına inanıyorsa, bu süreçte elinden gelenin en iyisini yapacağından emin bir şekilde tedavi planına uyarsa ve doğru uzmandan destek alıyorsa psikoterapi ile tedavi mümkündür. Depresyona sebep olan etmenlerin belirlenmesi önemlidir ve tedavi sürecini belirler. Ayrıca  kişisel farklılıklar, bireyin farkındalığı, cesareti, kararlılığı, tedavi süreci için çok önemlidir.  Tedavinin şekli ve süresi ilk görüşmelerde netleşir. Alanında uzman terapistler depresyon tedavisi yapabilir.

İlaçla Tedavi; Psikiyatri uzmanı tarafından yapılır. İlaçla ilgili tüm kararları hekim verir.